Predaj maleho mnozstva medu

SVPS logo

Predaj malého množstva medu

SVPS logo

Malé množstvá včelieho medu, predaj podla príručky

www.svssr.sk/dokumenty/potraviny/Prirucka_priamy_predaj.pdf

Predaj malého množstva medu

SVPS logo

Malé množstvá včelieho medu, predaj podla príručky

www.svssr.sk/dokumenty/potraviny/Prirucka_priamy_predaj.pdf

  • Množstvo medu z vlastnej produkcie včelára priamo predané konečnému spotrebiteľovi vo vlastných priestoroch včelára alebo včelárom na miestnom trhovisku, ktoré zodpovedá obvyklej spotrebe medu v domácnosti konečného spotrebiteľa
  • Celkové množstvo medu z vlastnej produkcie najviac 1 tona ročne dodané miestnym maloobchodným prevádzkarniam
  • Med môže dodávať len včelár- prvovýrobca, ktorý je držiteľom včelstiev, vykonáva zber a balenie medu vo vlastných priestoroch a je na toto osobitne zaregistrovaný
  • Upravujú sa minimálne hygienické požiadavky získavanie, uchovávanie, balenie, prepravu a manipuláciu s medom a požiadavky na označovanie.

Podmienky pre predaj takto definovaného malého množstva medu prvovýrobcom sú:

1. Registrácia na RVPS. Na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, je potrebné nahlásiť sa ako včelár a prvovýrobca medu. http://www.svssr.sk/dokumenty/potraviny/Registracia_male_mnozstva.pdf Vyplníte ho a napíšete či budete predávať len doma takpovediac „z dvora“, i na trhovisku alebo aj do maloobchodu.
Po odsúhlasení vám príde vyrozumenie poštou domov alebo ak sa dohodnete, prídete si poň osobne.

2. Med musí byť balený v obaloch s etiketou.  http://www.svssr.sk/potraviny/spotr_info_n%C3%A1kup%20medu.asp

Etiketa by mala obsahovať označenie „med“ alebo bližšie označený druh medu, meno a priezvisko a adresu prvovýrobcu alebo obchodné meno a miesto podnikania, ak ide o prvovýrobcu, ktorý je fyzickou osobou – podnikateľom, alebo obchodné meno a sídlo prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ak ide o prvovýrobcu, ktorý je právnickou osobou, adresu zaregistrovanej prevádzkarne alebo držiteľa včelstiev, označenie pôvodu medu, dátum balenia.

3.Mala by byť vedená jednoduchá evidencia, aké množstvá medu a komu boli predané.